Gezilecek Yerler

Hasankeyf Mağarası Batman

Hasankeyf Mağarası Batman Yapılacak barajla beraber yok olma tehdidiyle yüz yüze kalan Hasankeyf Mağarası nerede? nasıl gidilir? ve Hasankeyf’te gezilecek yerleri sizler için yazdık.

Batman da antik dönemlerden günümüze kadar ulaşmış açık hava müzesidir. Antik Roma’dan Sasanilere, Bizans’tan Arap egemenliğine, Hasankeyf Mağarası Batman Selçuklulardan Osmanlıya kadar çok sayıda kadim uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Hasankeyf, bünyesinde 12 bin yıllık tarihi barındırıyor. Kendine özgü tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle Hasankeyf, sizlere büyüleyici bir atmosfer sunacaktır.

Hasankeyf Coğrafi Konumu

Batman iline bağlı tarihi bir ilçe olan Hasankeyf Dicle Nehri’nin iki yakasına kurulmuştur. Antik çağlardaki şehirlerin bütün özelliklerini barındıran Hasankeyf hem su kaynaklarına hem de ticaret yollarına yakın bir konumda olmuştur. Vahayı andıran Hasankeyf’in eski çağlarda önemli bir ticaret merkezi haline gelmesi de nehir kenarına kurulu olmasına bağlıdır. Dicle Nehri’nin kıyısına kurulan bu tarihi kentin iklimi de nehirden etkileniyor. Hasankeyf’in kurulu olduğu alanın küçük tepeler, dereler ve kanyonlarla dolu olması şehre kendine özgü güzellik katıyor. Batman il merkezine 49, Midyat ilçe merkezine 45 km mesafededir.

Hasankeyf Mağarası

12 bin yıllık tarihin her evresine ait örnekleri Hasankeyf’te görebilirsiniz. Bunun için ilk gitmeniz gereken yer Hasankeyf Ören Yeri. Babil, Asur hatta Sümer medeniyetlerinin izlerini taşıyan Hasankeyf mağaralarını görebileceğiniz ören yerinde doğanın ve insan emeğinin oluşturduğu bu ilkel yerleşim yerlerini keşfedeceksiniz. Toplam sayısı 4 bini bulan bu mağaralar binyıllar boyunca barınma ve sığınma amacıyla kullanılmıştır.

Hasankeyf’te Gezilecek Yerler

Mağaralarının hepsi ulaşım amacıyla kullanılmamıştır. Yol Geçen Hanı olarak bilinen mağarada Dicle Nehri kıyısından Hasankeyf Kalesi’ne kadar uzanan gizli bir geçit var. Sıkça kullandığımız “yol geçen hanı” ifadesi de buradan gelmektedir.

Hasankeyf gezinize, Bizans döneminde inşa edilen, yüzyıllar boyunca farklı uygarlıklar tarafından kullanılan Hasankeyf Kalesi, Hasankeyf Köprüsü, Akkoyunlu padişahı Uzun Hasan’ın Otlukbeli Savaşı’nda kaybettiği oğlu için yaptırdığı Zeynel Bey Türbesi, Eyyubilerin yaptırdığı Küçük Saray, Akkoyunluların yaptırdığı Büyük Saray gibi çok sayıda tarihi abideyi ziyaret ederek devam edebilirsiniz.

Tarihi olduğu kadar dini özellikleriyle ön plana çıkan yapıtları arasında; Mor Aho Manastırı, İmam Abdullah Türbesi, Rızık Camii, Mescid-i Ali Camii, Kızlar Camii, Koç Cami gibi yerler alıyor.

Hasankeyf’te Ne Yenir?

Hasankeyf denilince akla ilk gelen şey Hasankeyf ekmeği – Hevra’dır. Hasankeyf mutfağı yöreye özgü bol yağlı et yemekleri ve hamur işlerinden oluşuyor.

Hasankeyf’te Nerede Kalınır?

Yıllardır devam eden baraj tartışmalarından dolayı ne yazık ki Hasankeyf’te turistik altyapı gelişmemiştir. Bu yüzden kalacak yer olanağı küçük bir pansiyon dışında neredeyse yoktur. Bu yüzden turistlerin çoğu Mardin ve Batman’da konaklayarak Hasankeyf’e günübirlik geziler yapmaktadırlar. Alışkın olanlar ise çadırda kalabilirler. Hasankeyf mağaraları bunun için en uygun yerlerdir.

Hasankeyf Mağarası Fotoğrafları

Hasankeyf Nerede? ve Nasıl Gidilir?

Nasıl Gidilir: İlçe Batman-Mardin karayolu üzerinde bulunuyor. Ulaşmanın en kolay yolu hava yolu. Mardin Havalimanı 131 km, Batman Havalimanı ise 48 km uzaklıkta. Şehirlerarası otobüs seferleri de seçenekler arasında.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu