Gezilecek Yerler

Gökçeada Sualtı Milli Parkı 2023

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Tarihi, nerede? Nasıl gidilir? Hangi canlılar yaşar? Dalış bilgileri ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından 1999 yılında kurulan Gökçeada Sualtı Deniz Parkı hakkında tüm bilgiler bu yazımızda sizleri bekliyor. Bozcaada Hakkında 2023

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Tarihi

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Ülkemizde deniz bilimleri konusunda araştırmalar yapmak, deniz yaşamını korumak, deniz kültürü ve sevgisini halkımıza, özellikle gelecek kuşaklara taşımak amacıyla kurulan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV)’ın girişimleri ile 1999 yılında kurulmuştur. Daha sonra yayınlanan tebliğ ile parkın içerisinde her türlü su ürünleri avcılığı yasaklanmış ve hemen akabinde yayınlanan ikinci bir tebliğ ile parkın sınırları Yıldızkoy’dan Çiftlik Koyu’na kadar genişletilmiştir. Galatasaray Adası ve Olimpik Havuz – Beşiktaş / İstanbul

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Tanıtımı

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Dünya denizlerindeki kirlenme ve su canlılarındaki azalma nedeniyle günümüzde birçok ülke sualtı parkı ve deniz rezervleri oluşturmaktadır. Bu alanları oluşturmaktaki en temel amaç deniz canlılarının neslinin azalmasının önüne geçmek, insanları deniz ve çevre koruma konusunda bilinçlendirmek, bilimsel araştırmalar yapmak ve kirlenmeyi önlemektir.

Bu doğrultuda ülkemizde ilk olarak Gökçeada’da kurulan Sualtı Deniz Park’ta yıl boyunca avlanmak, dalış yapmak ve diğer tüm turizm faaliyetleri yasaklanmıştır. Bölgenin deniz parkı ilan edilmesinden sonra yapılan çeşitli araştırmalarda balık türlerinin ve sayılarının arttığı, daha önce görülmeyen deniz canlılarının görülmeye başlandığı anlaşılmıştır. Avşa Adası Gezilecek Yerler 2023

Sualtı parklarının seçiminde özellikle biyolojik çeşitliliğe sahip, bozulmamış deniz ortamları tercih edilmektedir. Dünyada pek çok ülkede sayısız sualtı parkı bulunmakta, bu alanlarda özellikle nesli azalan veya tükenen deniz canlılarının korunması sağlanmaktadır. Park alanlardaki kıyı binalarında verilen servislerle, sualtı parkları ilköğretim ve lise kuşağı öğrencileri için eğitim programları ile desteklenmiş yaz kamplarına, tüpsüz dalışa ve çevre eğitimi gibi değişik aktivitelerine ev sahipliği yapmaktadır.

2002 yılında Johannesburg’da düzenlenen dünya çevre zirvesinde Türkiye’nin doğa koruma alanları konusunda en iyi uygulamalarından biri seçilmiştir.

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Patikaları

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Yerel halka ve çocuklara, sualtındaki canlıları tanıma imkânı sunmak için diğer sualtı parklarında olduğu gibi bu parkta da sualtı patikaları bulunmaktadır. Sualtındaki farklı habitatlardaki deniz canlılarını tanıtan bilgilendirme tabelalarından bilgi alınabilmektedir. Marmara Adası 2023

Yıldız Koyu’nda kurulan sualtı patikası ve kıyı binasında, park korucusu rehberliğinde ziyaretçilerine deniz canlılarını yerinde gözlemleme imkânı sunulmaktadır. Ziyaretçiler parkın maske, şnorkel, palet gibi dalış ekipmanlarını kullanarak sualtı patikasının şamandıralarını takip edip özgürce yüzebilmektedir; ayrıca bölgedeki 5 farklı habitattaki deniz canlılarını tanıtan sualtı ve plajdaki bilgilendirme tabelalarından bilgi alabilmektedirler. Yunan Adaları Nasıl Gidilir 2023

Patikaya kayıt yaptırmak için Yıldız Koyu’ndaki merkez binaya gitmeniz gerekmektedir.

Gökçeada Sualtı Deniz Parkında Bulunan Habitatlar

Burada bulunan habitatları ziyaret edip dalış yapmanız ve bu güzellikleri görmenizi tavsiye ederiz.

Bol ışık Alan Küçük Taşlıklar

Alçalan Kayalıklar

Kumluk Zeminlerde Deniz Çayırları

Açık Deniz

Çıkıntılı Levha ve Kayalar

Gökçeada Sualtı Deniz Parkı Dalış Kuralları

Lütfen;
1. Hiçbir canlı ve cansız organizmaya dokunmayın ve çıkartmaya çalışmayın,
2. Hiçbir dalış malzemesini parkta kuşanmayın, genellikle ağırlık kemerleri
düşmekte ve dipte bulanıklığa neden olmaktadır.
3. Tekneden denize herhangi bir kirletici madde atmayın.
4. Park rehberinin tavsiyelerine uyun.
5. Dalış güveniniz için dalıcılarınıza dikkat edin, dalış emniyetinizi alın,
6. Olası deniz kazalarından sadece siz sorumlusunuz. Rehber sadece parkı
dolaştırmakla görevlidir. Dalış kazalarında hiçbir yasal sorumluluğu
yoktur.

Gökçeada Sualtı Deniz Parkı’nda Yaşayan Canlılar

gokceada sualti milli parki 63cbcb9d87893Eklem Bacaklılar

Sığ kayalık ve kumluk zeminlerde yaşayan karides ve yengeç türleri görülmektedir.

Vücutları baş, göğüs ve karın bölgesi olarak üç bölümde incelenir.
Kuluçka döneminin devamında yumurtalarını bıraktıktan sonra larva şeklindeki yavrular serbestçe suda yüzebilirler.
Bu grupta yer alan böceğin nesli (Palinurus elephas) yasadışı avcılığı nedeniyle tehdit altındadır.

gokceada sualti milli parki 63cbcb9dafc62Knidliler

Deniz anemonları, mercanlar ve zamanına göre denizanaları Yıldız Koyu’nda görülmektedirler.

Knidlilerin vücut yapıları dışta ektoderm ve içte endoderm denilen iki tabakadan oluşmaktadır. Bu iki tabaka arasında jölemsi bir yapı yer almaktadır. Knidli (Knide= yakıcı) denmesinin sebebi, beslenmede kullandıkları yakıcı hücrelerdir. Bazı denizanalarıyla temas etmek bu sebeple tehlikeli olabilir.

gokceada sualti milli parki 63cbcb9de0feeSu Yosunları ( Algler )

Büyük bir çoğunluğu fotosentez yaptığından bitkiler alemi içinde fakat bitkilerden farklı olarak kök, gövde ve çiçek gibi yapıları olmayan bir sucul canlı grubudur.

gokceada sualti milli parki 63cbcb9e2d1b2Derisi Dikenliler

Yıldız Koyu’nda denizkestaneleri, denizyıldızları, denizhıyarları sıklıkla görülmektedir.

Özellikle kayalık yerlerde bulunmaktadırlar. Ayrıca Türkiye’de ve tüm dünyada denizhıyarları yenmek için aşırı toplanmaktadır.
Denizyıldızları, midyeler ile beslenirler; ayakları ile kurbanının üzerine çıkarak onu sarar ve midesini dışarı çıkartarak avının yumuşak kısımlarını sindirir.

gokceada sualti milli parki 63cbcb9e6a2f7Deniz Çayırları ( Erişte )

Bu bitkiler karadaki ormanlar gibi fotosentez sonucu ürettikleri oksijeni suya vererek canlıların yaşamasına katkıda bulunurlar.
Güneş ışınlarının ulaşabildiği yaklaşık 40 metre derinliğe kadar dağılım gösterirler ve deniz tabanında rizomları yardımıyla yayılarak dip yapısını sağlamlaştırır böylece bariyer görevi görerek kıyı erozyonunu önemli ölçüde önler ve kıyı çizgisini korur. Ayrıca dalga ve akıntı hareketlerini yavaşlatarak suyu berraklaştırır.

gokceada sualti milli parki 63cbcb9e8ed88Balıklar

Kıyısal balık türlerinden izmarit, gümüş, kupes, sarpa sürüleri ve yazılı hani, melanur, karagöz, papaz balığı, gelin balığı, ay kuyruk, rengarenk ot balıkları görülmektedir.

gokceada sualti milli parki 63cbcb9ebda11Süngerler

Türlü renklerdeki süngerler deniz dibine tutunarak yaşayan hayvanlardır.
Süngerler, birçok habitatta önemli rollere sahiptirler.

Gökçeada Sualtı Deniz Parkı Resimleri

Gökçeada Sualtı Deniz Parkı Nerede? Ve Nasıl Gidilir?

Adres: Kaleköy – Gökçeada / Çanakkale

Telefon: 0216 424 07 72

Nasıl Gidilir: İstanbul’dan gelirken TEM otoyolu üzerinden Tekirdağ, Keşan, Gelibolu, Eceabat istikametinde ilerleyerek Kabatepe Limanı’nına ulaşılıyor. Kabatepe Limanı’ndan arabalı feribot ile 1.5 saatlik yolculukla ana karadan adaya ulaşım sağlanmaktadır.

”SSS”

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Tarihi

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Ülkemizde deniz bilimleri konusunda araştırmalar yapmak, deniz yaşamını korumak, deniz kültürü ve sevgisini halkımıza, özellikle gelecek kuşaklara taşımak amacıyla kurulan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV)’ın girişimleri ile 1999 yılında kurulmuştur.

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Tanıtımı

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Dünya denizlerindeki kirlenme ve su canlılarındaki azalma nedeniyle günümüzde birçok ülke sualtı parkı ve deniz rezervleri oluşturmaktadır.

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Patikaları

Gökçeada Sualtı Milli Parkı Yerel halka ve çocuklara, sualtındaki canlıları tanıma imkânı sunmak için diğer sualtı parklarında olduğu gibi bu parkta da sualtı patikaları bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu