Düğün Gelenekleri

Düğün Gelenekleri, Evlilik ve arkadaş bulma sitemizde Düğün Gelenekleri gibi kıymetli konuyu ele aldık.. Yazımızın detay bölümünde Düğün Gelenekleri ile alakalı tüm ince ayrıntıları öğrenebilirsiniz.
Düğün Gelenekleri
Türk düğünleri ile ilgili enteresan gelenekler
Son zamanlarda bir çok çift düğün yapmak yerine sade nikah merasimi yaparak dünya evine girmeyi tercih etse de ülkemizde hala uygulanan enteresan düğün gelenekleri bulunmaktadır. Gelin bakalım güzel ülkemizin hangi ilinde hangi gelenekler hakim.
Adana
Damat kına gecesine giderken yolda ağaç dalına bırakılan yumurtaları vurması istenir. Vuramadığı takdirde kız evi kendisine ceza verir. Buna karşılık kız tarafının yaptığı enteresan bir gelenek ise; çeyiz damat evine götürülmeden önce damat tarafı çeyizden bir yastık kaçırır. Kız tarafındaki gençler ise kendisini kovalar. Yastığı kapıp ilk damada götüren bahşiş alır.
Afyonkarahisar
Afyonkarahisar’da kız isteme merasiminde erkek tarafına yalnızca su ikram edilir. Kız verilirse erkek tarafı cuma günü çaveyavet edilir.
Aydın
Bu güzel şehrimizde kesin olan bir kural var ki konut sahibi olmayan erkeğe kız verilmez. Pazartesi başlayan düğünlere ön düğün, cuma günü başlayan düğünlere ters düğün denilmekte. Ayrıca düğünlerde damat gelini para, buğday, şeker ve pirinç serperek karşılamakta.
Diyarbakır
Bu yörede ise gelin, damat evinin kapısının önünde içi dolu bir testi kırar. Böylelikle evliliklerinin bir ömür su gibi yolunda gideceği umulur. Gelinin koyun gibi uysal bulunacağı inancı ile gelin içeri girerken ayaklarının altına post serilir.
Edirne
Kız ve erkek çocuğunun olması için gelin, damat evine geldikten sonra dışarı çıkarılarak bir kız ve bir erkek çocuğu kucağına oturtulur. İlginç olan bir diğer gelenek ise akşam yemeğine gelen konuklar kaşıklarını yanlarında getirirler.
Kastamonu
Kız istenmeye karar verildiğinde evin huyu iyi olan bireyi ayakkabısını sallayarak ayağından atar. Ayakkabı düz düşer ise evliliğin uğur getirileceğine inanılır.
Konya
Erkek evine götürülürken ölümü unutmaması için mezarlıktan geçirilir. Ayrıca ilk gece de damadın dostları bacadan içeriye mendil sarkıtarak yiyecek ister.
Muş
Muş düğün geleneklerine göre damat düğün tıraşından sonra iç çamaşırları ile konukların önüne çıkar, Damatlık kıyafetleri üç kez etrafında dolaştırıldıktan sonra giydirilir.