Çiriş Otu Nedir? Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir? Nasıl Kullanılır? Nerede Yetişir?
Çiriş Otu; görsellik olarak pırasaya benzer fakat pırasadan daha küçük olmasından dolayı bir çeşit yabani pıradasa adıylada isimlendirilmiştir. Türkiyede ise Güney ve Güney Doğuda sıklıkla tüketilen çiriş otu hakkında bilinmeyenleri sizler için ekleyeceğiz.
Çiriş Otu Nedir
Çörek Otu Nedir, Asphodelus olarak da bilinir. Zambak ailesine ait bir bitki türüdür. Mart ve Nisan aylarında çıkmaya başlayan çiriş otunun yetişme yeri öncelikli dağlardır ve oradan toplanır. Eski zamanlardan beridir kullanılan bu ot, alternatif tıpta da özellikle böcek ısırmaları ya da kanamalı kesiklerin tedavisinde yardımcı olarak kullanılmıştır. Et tüketemeyenlerin yani vejeteryan olanlar için vazgeçilmez besini olan çiriş otu, yüksek miktarda vitamin ve mineral içermektedir. Çiriş Otu ismi yöreden yöreye değişmektedir. Yeling otu, yabani pırasa, sarı zambak, kirkiş otu, güllük veya dağ pırasası gibi isimlerde kullanılmaktadır.
Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?
Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir; Alternatif tıpta da özellikle böcek ısırmaları ya da kanamalı kesiklerin olduğu vücut tedavisinde kullanılmaktadır. Çiriş otu, bir çeşit iltihap kurutucu özelliği olduğundan kaynatılarak lapa halinde yaralara ya da ısırıklarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Çiriş Otu Nasıl Tüketilir?
Çiriş otu; tıpkı evlerde yaptığınız pırasa ya da ıspanak gibi yemekler şeklinde pişirilerek veya onlarla aynı şekilde pişirilerek tüketilir. Bazı yerlerde yıkanıp kesilerek yağda kızartılır üzerine yumurta kırılır kahvaltılarda ya da tarlalarda ara öğün olarak yapılmaktadır. Banyo yaparken son olarak en son durulanma esnasında saçınıza dökerek saç köklerinizi güçlendirebilirsiniz. Diyet yapanlar içinse haşlayıp salata formu diyetinde de yenilebilir bir bitkidir.
Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?
Çiriş otunun yemeği nasıl ki yapılabildiği gibi böreklere ve çorbalara da eklenerek rahatlıkla kullanılabilir. Çay şeklinde hazırlamak istenirse; çiriş bitkisinin yaprakları kaynar suda demlenir, biraz soğuması ve demlenmesi beklenir ve balla karıştırılarak içilebilir. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan çiriş otu sade olarak da yenebilir.
Çiriş Otu Nerede Yetişir?
Çiriş Otu; Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Sarızambak, dağ pırasası, yabani pırasa, gülik, güllük, kirkiş otu, kirgiç ve çiviş olarak da bilinen zambakgiller ailesinden sarı çiçekli ve çok yapraklı bir bitkidir.
Çiriş Otunun Zararı ve Yan Etkileri?
Çiriş Otunun Zararı ve Yan Etkileri nelerdir sorusuna cevap olarak; çiriş otunun bilinen hiçbir zararı yoktur. Ancak faydalarından da anlayabileceğiniz gibi kendisi idrar söktürme konusunda oldukça başarılı olduğundan, fazla tüketildiğinde bu durum rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir.
İlgili Aramalar: Çiriş otu nedir, Çiriş otu kökü faydaları, Çirişin faydaları, çiriş otu yemeği – nefis yemek tarifleri, Çiriş otu çiçeği, Çiriş otu nerelerde bulunur, Çiriş otu, Çiriş otu hangi mevsimde olur, çiriş otu kremi, çiriş otu görseller, çiriş otu yemeği, çiriş otunun zararları, yan etkileri