Adana Sinema Müzesi | Nerede, Tarihi ve Giriş Ücreti

Adana Sinema Müzesi Butik müzecilik sınıfının en iyi örneklerinden biri Adana Sinema Müzesi demek çokta yanlış olmaz. Nerede olduğu merak edilen bu tarihi yer 2011 yılında yapılan çevre düzenlemesi ve restore edilen binasıyla misafirlerini daha nezih bir ortamda karşılayan müze, Adana’nın merkezi bir konumunda.
Ülkemizin sinema tarihine ışık tutan Adana Sinema Müzesi’nde unutulmaz oyuncuların heykelleri, halen izlenmeye devam edilen Yeşilçam filmlerinden kesitler, fotoğraflar, ödüller ve söyleşiler var.
Adana Sinema Müzesi Hakkında Öne Çıkanlar

18. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali etkinlikleri kapsamında açılan müze, ilk sinema müzesi olma özelliğine sahip.2011’de restore edilen klasik Osmanlı konağında kurulan müzenin işletmeciliği belediyeye ait.
Giriş ve bir üst kata sahip binanın ilk katında sinemaya dair merak edilen her şeyi çok kısa sürede keşfetmeniz mümkündür. Özellikle sinema kültürüne meraklı kişiler tarafından çok yakından takip edilen eski filmlerin ilk afişleri, basılan kitaplar, yapılan söyleşiler, filmden kareler ve daha birçok yönleriyle unutulmaz filmlere ışık tutan bir harika bir sunum konsepti söz konusu.

Ayrıca unutulmaz sanatçı ve oyuncuların heykelleri de var. Adana’nın unutulmaz isimleri, iş insanları, bunların kullandıkları bazı gereçler müzede yer alan parçalar arasında. Varda Köprüsü (Tarihi Alman Köprüsü) – Karaisalı / Adana
Müzenin üst katında ise devasa bir kütüphane var. Sadece sinemaya ait eserlerden oluşan kütüphane, bu alanda araştırma yapmak veya merakını gidermek isteyenlere oldukça geniş çaplı bir kaynak sunuyor.
1981’den kalma Osmanlı kaynaklarına da yer verilen kütüphanede Ses ve Artist gibi Yeşilçam döneminde popüler hale gelmiş dergiler ile Yılmaz Güney tarafından çıkarılan ilk roman da yer alıyor.
Aynı zamanda müzede en çok dikkat çeken heykeller var: Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul ve daha birçok Yeşilçam ünlüsüne ait heykeller.
Adana Sinema Müzesi Bölümleri

Müzeyi rahatça gezmenizi sağlayan dört farklı bölüm var. İlki Yılmaz Güney’e ait eserler, filmler ve fotoğraflara ayrılan oda. Burada en dikkat çekici detaylardan biri Güney’in hapishaneden eşine yazdığı mektuptur. Ortaköy Sosyete Pazarı (Eski Ulus Pazarı) – Beşiktaş / İstanbul
Ayrıca çok ses getiren Umut filmine dair kareler, Cabbar karakterinin heykeli, aldığı ödüller de sergilenenler arasında. Diğer bir oda ise Adanalı sinemacıların yer aldığı bölüm. Burada Abidin Dino ile Orhan Kemal’in söyleşi yaptığını temsil eden bir heykel var. Aynı zamanda da söyleşiye dair notlar. Berlinde Gezilecek Yerler / Almanya

Orhan Kemal’in kaleme aldığı eserlerin sergilendiği alanda ayrıca Adanalı oyuncular tarafından oynanan başlıca filmlere de yer veriliyor. Altın koza odasına girince dağıtılan ödüllere, o dönemki haber afişlerine ve söyleşilere denk geliyorsunuz. Ayrıca Altın Koza tarafından geçmişten günümüze kadar verilen ödüllerin heykellerinin de bir örneği sergilenenler arasında.
Son bölümse kütüphane ve arşiv odası. Burada sadece sinemaya ait araştırma ve inceleme eserlerine yer veriliyor.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri 2022
Ziyaret saatleri: Müzeyi haftanın her günü sabah 8, akşam 5’e kadar ziyaret etme şansınız var.
Giriş ücreti: Adana Belediyesi tarafından işletilen müzeye giriş için herhangi bir ücret ödenmenize gerek yok.
Adana Sinema Müzesi Ulaşım Bilgileri
Adres: Kayalıbağ, Seyhan Cd., 01010 – Seyhan / Adana
Telefon: (0322)457 07 78
Nerede?: Seyhan Caddesi üzerinde yer alan müzeye ulaşım oldukça kolaydır.
Nasıl gidilir?: Merkezi konumu nedeniyle hemen hemen herkesin Adana’daki ilk ziyaret duraklarından biri. Adana Merkez Camii’nden Taşköprü tarafına yürüdüğünüzde yolunuzun üstüne düşüyor. Ayrıca Barkal denilen şehir içi dolmuşlar tercih edilerek Taşköprü mevkiine varılabilir ve beş dakikalık yürümeyle müzeye ulaşılabilir. Özel aracıyla gitmek isteyenlerin de Seyhan Caddesi Taşköprü tarafına hareket etmeleri yeterlidir.